Ali Sami Yen Kimdir?

Ali Sami Yen 

       Ali Sami Bey, 20 Mayıs 1886'da İstanbul Kandilli'de doğdu. Sonradan Yen soyadını alan Ali Sami Bey ünlü edebiyatçılarımızdan Şemsettin Sami ve Emine Fraşeri'nin ikinci oğullarıydı. 



       Öğrenim hayatına Galatasaray Lisesi'nde devam eden ve aynı zamanda Galatasaray Lisesi'nde futbol oynayan Ali Sami Yen; Ekim 1905 tarihinde Abidin Daver, Asım Tevfik Sonumut, Bekir Bircan, Cevdet Kalpakçıoğlu, Emin Bülend Serdaroğlu, Reşad Sirvani, Şehit Celal ve Tahsin Nahit isimli sekiz okul arkadaşına önderlik ederek Galatasaray Spor Kulübünü kurmuştur. Kulübün 1 sicil numaralı ilk üyesi ve ilk başkanı olan Ali Sami Yen 'Ellinci Yıl' kitabında kuruluş öyküsünü şu sözler ile anlatmıştır:

      "1 Teşrin 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum Mehmet Ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek Galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. İlk müteşebbisler oyuna ve mücadeleye meyyal arkadaşlardan Asım Tevfik Sonumut, Reşat Şirvani, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver, Kamil...gibi gençlerdi. Mektepde tahsilde bulunan Bulgar ve Sırp talebesinden çevik ve kuvvetli olanlar da bize iltihak etmişlerdi. Asım'ı muhasebeciliğe, Cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de Reis olmuştum. Asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamak da mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. Ben Reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. Topumuza evladım gibi bakardım. Zaten varımız yoğumuz da toptu. Mektebe gelirken, domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. Topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. Bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. Yani o zaman Reisliğe ve diğer vazifelere payeyi, en çok çalışan kazanırdı. Cevdet de ikinci Reisliği formaları yıkadığı için almıştı."



            Ali Sami Yen Galatasaray'ın kuruluş amacını ise şu sözler ile açıklar: "Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek."

       Ali Sami Yen Galatasaray'a; 1905 - 1918 yılları arasında ve 1925'te 2 dönem olmak üzere toplam da 14 yıl başkan olarak hizmet verdi.

     Ali Sami Yen'in Galatasaray kulübüne en büyük katkılarından biri de 1905 tarihinde Kalamış'da kurduğu Galatasaray Müzesi olmuştur. Bu müzeyi diğerlerinden ayıran en büyük özellik ise Türkiye'nin ilk Spor Müzesi niteliğini taşıyor olmasıdır. 



      Ali Sami Yen sadece Galatasaray Spor Kulübünün kurcusu olarak kalmadı ve aynı zamanda Türk futbolunun önde gelen örgütleyicilerinden oldu:
  •  27 Ocak 1921'de kurulan ve 8 Haziran 1922 yılında resmiyete kavuşan; ilk resmi Türk spor örgütü olma niteliği taşıyan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 
  • Hem sportif açıdan hemde genç Türkiye Cumhuriyeti'nin tanıtımı açısından önemli olan 1924 Paris Olimpiyatlarına katılan Türk kafilesinin başkanlığını ve liderliğini yaptı. 
  • 1926 - 1931 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin başkanlık görevini üstlendi.
  • Milli takımın Romanya ile karşılaştığı ilk maçta, ilk teknik adam olarak takımın başında yer aldı.
  • 1905 yılında Moda - Kadıköy maçını yönetmesine istinaden ilk Türk hakem olarak da bilinmektedir.
  • Futbolu bilimsel olarak kuralları ve ayrıntılarıyla ele aldığı 'Futbolun Kitabı' adlı kitabı 29 Haziran 1927 tarihinde basıldı.


       Futbola vedasından sonra uzun yıllar spor yöneticiliği ve hakemlik yaptı. Bununla beraber Türk futbolunun gelişmesi ve ilerlemesi için sürekli uğraşlarda bulundu.

       Türk takımının ilk teknik direktörü, Galatasaray'ın kurucusu, Türk spor tarihinin en seçkin kişilerinden olan Ali Sami Yen 29 Temmuz 1951 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Galatasaray Beyoğlu Hasnun Galip Kulüp Merkezi'nden çıkan kortej ailesi, taraftarları ve tüm sevenleri ile birlikte Feriköy'e yürüdü ve Ali Sami Yen Feriköy Mezarlığında toprağa verildi.

        Ali Sami Yen'in adı 1964 tarihinde Galatasaray'ın Mecidiyeköy'deki stadyumuna verildi. Ayrıca Galatasaray'ın şu anki stadının bulunduğu büyük komplekse de Ali Sami Yen Spor Kompleksi adı verildi.





          Bir Ekim günü sınıf arkadaşları ile kurduğu hayali gerçekleştirdi ve o hayal bugün milyonlarca insanın hayatı oldu. Bir ömür sana minnettar ve borçlu olacağız Ali Sami Yen; saygı ve sevgilerle...



Share:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder